Dammers dicht bij eerste punt

LENT – In de vierde ronde van de Gelderse Hoofdklasse zaten de Puttense dammers – onverwacht – dicht bij een eerste wedstrijdpunt in de Gelderse Hoofdklasse. In de uitwedstrijd tegen damclub Lent werd met 9-7 nipt verloren. De Puttense formatie blijft lantaarndrager en zal moeten gaan winnen om degradatie te voorkomen.

Herman Arissen speelde tegen Edgar Hartman en kwam in een klassieke stand onder druk. Hartman combineerde fraai – maar duur – naar dam. Nadat de dam van het bord gewerkt was door Arissen bleef een gelijkwaardige 5 om 5 over, de eerste remise (1-1). Jaap van de Werfhorst werd in het middenspel overspeeld door Sander Spaans die in het eindspel de winst naar zich toetrok (3-1).

Herman Cousijnsen trok de stand gelijk door te winnen van Marjoleine Geurts. Cousijnsen kwam goed weg, in het middenspel miste Geurts een goede voortzetting (3-3). Patrick Wielemout speelde keurig remise tegen Gert van Willigen. Wielemout had in het middenspel een meer flexibele stelling, van significant voordeel was echter geen sprake (4-4). Teamleider Henk Timmer kwam ook tot winst, hij speelde tegen Lenie Toonen-Geurts. Zijn positionele voordeel verzilverde hij met een doorbraak naar dam (4-6).

Henry Kieft en tegenstander Eep van Manen maakten er een spannende pot van. Kieft speelde zijn karakteristieke randschijvenspel. Van Manen had voordeel en leek te gaan winnen. Zijn voordeel was blijkens het eindspel te dun om de winst naar zich toe te trekken (5-7). Serge Visser speelde een goede partij tegen Joop Geurts. In het middenspel dreigde Visser een schijf te verliezen. Dit gebeurde ook al wist Visser goed tegenspel te bieden met lichte compensatie. Het eindspel was echter ‘net’ verloren, (7-7). Alderliesten speelde op winst tegen Van Bronswijk en spendeerde veel tijd in de opening en het middenspel. Dit brak hem ten dele op, in de beslissende fase nam hij een aantal verkeerde beslissingen. Alderliesten ging nog lang door al mocht dit niet meer baten, rond middernacht viel het doek (9-7).

Ondanks het verlies hebben de Puttenaren een goede wedstrijd gespeeld. Damclub Lent behoort tot de betere teams in de Gelderse Hoofdklasse en bezet dan ook de tweede plaats na Huissen. Als de Puttenaren zo spelen, dan zal het niet lang meer duren of de eerste wedstrijdpunten – die overigens hard nodig zijn – kunnen worden bijgeschreven.

Geef een reactie