BDSV Barneveld en PDC Putten in evenwicht

BARNEVELD – In de clubcompetitie heeft het damteam van PDC Putten goede zaken gedaan door BDSV Barneveld op een gelijkspel te houden. In Barneveld bleven de teams in evenwicht met twee overwinningen, twee remises en twee nederlagen. Van de Werfhorst en Oost tekenden de Puttense overwinningen aan.

Overigens leek het er lange tijd niet op dat de Puttenaren een kans maakten. De Barneveldse damformatie stevende op winst af met op een aantal borden materiaalwinst of positioneel overwicht. Daar stond weinig tegenover: geen van de Puttenaren had aanmerkelijk voordeel op het bord.

Van de Wall verrekende zich in het middenspel en kwam onverwacht een schijf achter tegen Ed Blankenstijn. Niet veel later dacht Van de Wall de zaak op orde te hebben maar werd toen combinatief verrast. Het eindspel met een schijf minder verloor (0-2). Enige tijd later was het ook mis bij het bord van Ep van Dijk, de tweede invaller van PDC Putten. Tegenstander Theo Stoverinck was duidelijk een maatje te groot en overklaste Van Dijk positioneel. Tegen de klokcontrole was het helemaal uit en sloot Stoverinck de partij in stijl af met een combinatie (0-4).

Jan Oost bracht de spanning terug in de wedstrijd door te winnen van Henk Lam. In een degelijke partij wist Oost wat voordeel te pakken en tegen de klokcontrole sloeg hij na een misgreep van Lam combinatief toe. Lam liet de vijf-slag zich niet bewijzen en gaf meteen op (2-4).

Jaap van de Werfhorst koos voor aantrekkelijk spel tegen de snel spelende Jur van Ginkel. Van de Werfhorst nam risico’s maar zag bij herhaling de stand worden afgebroken door zijn tegenstander. In het late middenspel bereikte hij echter veel en bereikte een gewonnen eindspel. Even leek Van de Werfhorst nog verrast te worden in het micro-eindspel maar hij bleef nuchter en won gedecideerd (4-4).

Aan het tweede bord speelden Alderliesten en Merkus tegen elkaar. Merkus opende excentriek door direct een randschijf in te nemen. Het werd een partij met onderhuidse spanningen: de zetten luisterden nauw. In het middenspel koos Alderliesten voor een aanvalletje maar kreeg daarmee min of meer het deksel op de neus: het initiatief was aan Merkus. Desondanks werd het evenwicht niet verstoord. Tegen het eindspel vond Alderliesten de juiste verdediging met kort daarna remise (5-5).

De meest verrassende uitslag was gelet op het partijverloop de uitslag aan bord één. Herman Cousijnsen werd al vroeg in de partij verrast door Evert van de Pol die met een combinatie schijfwinst bereikte. Lange tijd leek Cousijnsen geen kans te hebben. Tegen het eindspel kwam daar verandering in toen hij, met een doorgaans ongebruikelijke zet in zo’n stand, een sterke formatie opbouwde. Van de Pol kwam er niet goed uit en liet ongetwijfeld de winst liggen. Een eindspel werd het niet meer aangezien Cousijnsen inmiddels de veilige remisehaven had bereikt (6-6).

Na vier ronden staat PDC Putten met vijf punten uit vier wedstrijden op de gedeeld tweede plaats. De volgende wedstrijd is de wedstrijd tegen BDV Bennekom. Deze wedstrijd wordt niet op vrijdag 18 december gespeeld maar is verzet naar vrijdagavond 8 januari 2016.

Geef een reactie